1972:  UEKAE’nin temeli; 1968 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi binasında 5 kişilik bir araştırmacı grubu ile kurulan Elektronik Araştırma Ünitesi’nin (EAÜ), Gebze’de bulunan Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü’ne (MBEAE, bugünkü adıyla Marmara Araştırma Merkezi) bağlanması ile atıldı.
1975:  1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında ülkemizin karşı karşıya kaldığı ambargonun bir sonucu olarak, EAÜ milli çevrimiçi (online) kripto cihazının geliştirilebileceğiniraporladı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu doğrultuda yapılacak çalışmaları destekleme kararı aldı.
1976:  Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Ar-Ge Daire Başkanı’nın onayı ile milli çevrimiçi kripto cihazının karakteristikleri EAÜ’ye teslim edilerek 4 adet prototip cihaz geliştirilmesi istendi.
1978:   MİLON-1 adı verilen ilk milli kripto cihazı üretildi ve TSK mensuplarına prototipin tanıtımı başarı ile yapıldı. Bu tarihi çalışma, Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri Başkanı’nın imzasıyla yazılı olarak ödüllendirildi.
1983:  TÜBİTAK MBEAE ve MSB İç Tedarik Daire Başkanlığı arasında bir protokol imzalandı ve bu protokol uyarınca üretilen toplam 77 adet MİLON-1 kripto cihazı TSK envanterine girdi.
1991:  1988-1991 yıları arasında NATO Science for Stability programı kapsamında sağlanan destekle, CMOS/VLSI tümdevre üretim teknolojisi geliştirildi ve EAÜ organizasyonel bağlantı değişikliği yapılmaksızın Elektronik ve Yarıiletken Teknolojileri Bölümü adını aldı.
1995:  Elektronik ve Yarıiletken Teknolojileri Bölümü enstitüye dönüştürülerek Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) adını aldı.
1997:  UEKAE Kriptoanaliz Merkezi faaliyete geçti. Yine aynı yıl TSK ile imzalanan protokol uyarınca TAFICS ağının güvenliğinin sağlanması işi, anahtar teslimi bir proje olarak UEKAE’ye verildi. Bu proje kapsamında,hem 2Mbit/s hızında çalışan demet kripto cihazı MİLON-5 geliştirilerek üretildi hem de bu cihazlar için kripto anahtarları üreterek elektronik olarak dağıtan TAFICS Elektronik Anahtar Yönetim Sistemi geliştirildi ve kuruldu. Bu proje, aynı zamanda UEKAE’nin ülke coğrafyasına yaygın en büyük sistem projesi oldu. Bu yıl aynı zamanda güvenli ses haberleşmesi sağlayan kriptolu telefon MİLSEC-1’in geliştirilmesi tamamlanarak ilk üretimi yapıldı.
1998:  Marmara Araştırma Merkezi’ne (MAM) bağlı olarak faaliyet gösteren UEKAE, TÜBİTAK Başkanlığı’na bağlandı.
1999:   UEKAE EMC/TEMPEST Test Merkezi faaliyete geçti.Yine aynı yıl, UEKAE Yarıiletken Teknolojileri Araştırma Laboratuarı’nda (YİTAL) ilk milli kripto tümdevresi üretildi.
2002:   Güvenli veri haberleşmesine yeni boyut kazandıracak olan IP Kripto Cihazı’nın (IPKC-E) geliştirilmesi tamamlanarak üretimine başlandı.Aynı yıl, Doküman İnceleme Cihazı Interpol logosu almaya hak kazandı ve yurt dışına ihraç edilen ilk UEKAE ürünü oldu. Halen ülkemizde de kullanılmakta olan cihaz Çin ve Almanya dahil toplam 10 ülkede aktif olarak kullanılmaktadır.
2004:  HF/UHF/VHF bantlarında güvenli ses ve veri haberleşmesi sağlayan MİLSEC-3’ün geliştirilmesi tamamlanarak F-16 uçaklarında testleri başarı ile gerçekleştirildi. Elektronik Anahtar Dağıtım Sistemi (EKADAS-I) geliştirildi ve sahaya kuruldu. EKADAS; kripto cihazlarında güvenli haberleşme için kullanılacak anahtarları üretir, saklar ve yönetir.
2005:  Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin (KSM) kurulum çalışmaları tamamlanarak faliyete geçirildi. YİTAL tarafından 0.7 um CMOS teknolojisine uygun kripto tümdevresi üretimine başlandı.
2006:  UEKAE’nin ürünlerinden biri olan FORESC, ilk kez bir NATO gemisi ile bir Rusya Federasyonu gemisi arasında güvenli iletişimi sağlayarak tarihe geçti. Aynı yıl, UEKAE tarafından Sahil Gözetleme Radarı’nın (SAGRAD) tasarım ve prototip üretimi başarıyla yapıldı. SAGRAD’ı 2007 yılında MİLGEM projesi için geliştirilen gemi radarı GEMRAD izledi.
2007:  TAFICS Elektronik Anahtar Yönetim Sistemi (TELAYS) geliştirildi ve sahada devreye alındı.
UEKAE tarafından geliştirilen Akıllı Kart İşletim Sistemi’ni (AKİS) içeren ilk yonga, ülkemizde ilk defa, KamuSM tarafından üretilen Nitelikli Elektronik Sertifikalar için kullanılmaya başlandı.
Akaryakıt kaçakçılığını önleme amaçlı Ulusal Marker Kontrol Cihazı ülke çapında kullanılmaya başlandı.
2008:  Milli KAYC-S cihazı ve NATO SECAN onaylı KAYC-S/N anahtar taşıma ve yükleme cihazları geliştirildi.
SIR kriptolu USB bellek cihazı geliştirildi ve NATO SECAN onayı aldı.
2009:  UEKAE tarafından geliştirilen ve üretimi yapılan kriptolu USB bellek SIR’ın NATO’ya 600 adet satışı gerçekleşti. SIR halen NATO’da aktif olarak kullanılmaktadır.
Yine aynı yıl Kriptolu Cep Telefonu MİLCEP-K1’in geliştirilmesi tamamlanarak üretimine başlandı.
Milli Mesajlaşma Sistemi MEDAS-2 geliştirmesi tamamlandı.
2011:  1 Gbit/s hızında güvenli iletişim sağlayan IP Kripto Cihazı’nın (IPKC-G) geliştirilmesi tamamlanarak üretimine başlandı.
Fiberoptik Kablo Denetim Sistemi (FKDS) geliştirildi. Proje; askeri fiberoptik şebeke altyapısının, güvenli bir şekilde, uzak denetim birimleri üzerinden sürekli denetlenerek işlerliğinin sağlanması ve tehditlerden korunması amacıyla gerçekleştirilmiştir.
2012: MİLCEP-K1’in halefi olan yeni Kriptolu Cep Telefonu MİLCEP-K2’nin geliştirilmesi tamamlanarak üretimine başlandı.
Sayısal radyolink cihazlarının geliştirilmesi tamamlanıp, teknoloji transferi yoluyla üretimi endüstriye devredildi. Üretilen ürünler Türkiye’deki mobil haberleşme altyapılarında kullanılmaya başlandı.
Lazer aracı başlığı için Fotodedektör geliştirildi ve saha kalifikasyonu tamamlandı.
2013:  A400M askeri kargo uçağı için Data Transfer Medium (DTM) güvenli veri transfer cihazının geliştirilmesi tamamlanıp, teslimatına başlandı.
Akıllı Kart Yönetim Sistemi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ehliyet, polis kimlik kartı, özel güvenlik kartı vb. kartlarının kişiselleştirilmesinde kullanılmaya başlandı.
2014:  Milli Akıllı Kart İşletim Sistemi AKİS v1.4i; Ortak Kriter (CC) EAL4+ Güvenlik Sertifikası almaya hak kazandı.
2015: İleri Genom ve Biyoenformatik Araştırma Merkezi (İGBAM) altyapısının kurulumu tamamlandı.
Temassız akıllı kart teknolojisi AKİS BİLET v1.0 geliştirildi.
Ulusal Akıllı Kart Tümdevresi UKTÜM geliştirildi ve Aktif Kalkan konusunda ABD Patent ve Marka Ofisi’nden Tescil Belgesi aldı.
KKTC’ye özgün olarak geliştirilen Elektronik Kimlik Yönetim Sistemi sahaya kuruldu.
SIR-S Kriptolu Taşınabilir Sabit Disk geliştirilmesi tamamlandı.
2016: Blokzincir Araştırma Laboratuvarı kuruldu.
Ülkemizde İlk Kuantum Tabanlı Rastgele Sayı Üretim Cihazı'nın geliştirmesi tamamlandı.
İlk Milli özet algoritması geliştirmesi tamamlandı.
AKİS BİLET CIPURSE Sertifikası Aldı.
Akıllı Kart Yönetim Sistemi, milli tasarımlı yonga ve akıllı kart işletim sistemi yeni nesil T.C. Kimlik Kartlarında kullanılmaya başlandı.
UKİS Ortak Kriterler sertifikası aldı.
ESYA 2.0 Sürümü, CC EAL4+ sertifikasını aldı.
ada kullanılmak üzere Mini IP Kripto cihazının geliştirilmesi tamamlandı ve sahada kullanılmaya başlandı.
Optik olarak sarılık seviyesinin belirlenmesini saÄŸlayan SOBE Cihazı geliÅŸtirildi ve teknoloji transferi gerçekleÅŸtirildi.Â
2017:  GÖKTÜRK-1 uydusu ve yer sistemleri için kriptolu haberleşme sistemi geliştirildi ve görev yapmaya başladı.
Lazer yaklaşma sensörü için Fotodedektör geliştirildi ve saha kalifikasyonu tamamlandı.
Kurumsal Mesajlaşma Sistemi KURUMNET geliştirildi ve TÜBİTAK BİLGEM’de kullanılmaya başlandı.
Mesaj İletim Sistemi geliştirildi ve MİLGEM gemilerinde kullanıma alındı.
2018: Yeni nesil T.C. Pasaportları için kişiselleştirme yazılımı geliştirildi ve kullanılmaya başlandı.
10 GBit veri işleme kapasitesine sahip IP Kripto cihazının geliştirilmesi tamamlandı.
SIR-II kriptolu USB bellek cihazı geliştirildi.
IFF M5K-II dost-düşman tanıma sistemi geliştirildi ve teknoloji transferi yapıldı.
KEMENT taktik silah veri bağı kripto birimi geliştirilmesi tamamlandı.
2019:  Elektro Optik ve Lazer Sistemler Laboratuvarı ile Yüksek Güçlü Lazer Test Sahaları kuruldu.
Yüksek Güçlü Lazer Sistemleri konusunda yürütülen projede ilk faz çalışmaları tamamlandı.
Network HSM donanım güvenlik modülü geliştirildi ve CC EAL4+ sertifikasını aldı.
Elektronik Anahtar Dağıtım Sistemi (EKADAS-II) geliştirildi.
Akaryakıt kaçakçılığını önlemek üzere geliştirilen Yeni nesil Ulusal Marker Kontrol Cihazı UMKC-2 devreye alındı.