2. Ulusal Blokzincir Çalıştayı (BILGEM_BW2019) Gerçekleştirildi

-A +A

TÜBİTAK BİLGEM tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Ulusal Blokzincir Çalıştayı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda 25-26 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmalarını, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, HAVELSAN Yönetim Kurulu ve TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, TÜBİTAK BİLGEM İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Orhan Muratoğlu, BORSA İSTANBUL Grubu adına Merkezi Kayıt Kuruluşu Başkanı Ekrem Arıkan, Blockchain Türkiye Platformu Yönetim Kurulu üyesi Barış Özistek yaptı. Çalıştaya bürokrasi, iş ve akademi dünyasından binin üzerinde katılımcı ile Blokzincir konusunda Türkiye’nin en kapsamlı zirvesi gerçekleştirildi.

Bu yıl, "Blokzincirde Dijital Kimlik" ana temasıyla düzenlenen 2. Ulusal Blokzincir Çalıştayı'nda, blokzincir teknolojisinin bireylerin, kurumların ve sektörlerin hayatını nasıl değiştirebileceği masaya yatırıldı. Çalıştayda ayrıca dijital kimlik konusunun teknik bileşenleri ve özellikle kişisel veri mahremiyeti ile ilişkileri detaylı olarak ele alındı.

Dijital kimlik kullanımıyla yakın gelecekte hayatımızda olması muhtemel değişiklikler konusunda, katılımcıların ilgisini çekerken, yeni nesil dijital kimlik yönetim sistemi önerisi olarak TÜBİTAK liderliğinde, SSI Türkiye adı verilen dijital kimlik platformunun kurulması için çalışmaların başladığı bilgisi de paylaşıldı.

PROF. DR. HASAN MANDAL: “BLOKZİNCİR TEKNOLOJİSİ ÜZERİNE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRDÜRÜLECEK”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Blokzincir teknolojisinin hem Dünya hem de Türkiye için önemine ve geleceğin önemli teknolojisi olacağına dikkat çekti. Ayrıca, TÜBİTAK olarak blokzincir üzerindeki çalışmaların ve desteklerin artırılarak sürdürüleceğinin altını çizdi.

DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLER BİLGİ ve TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTILAR

Çalıştaya blokzincir teknolojisi üzerinde önemli çalışmalar gerçekleştiren duayen isimler de katıldı. Bu kapsamda, dijital kimlik alanında öncü kurumlardan Sovrin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Phillip J. Windley, kimlik yönetimi ve yetkilendirme sistemlerinde 20 yıldan fazla deneyime sahip Birleşik Krallık Kent Üniversitesi’nden Prof. Dr. David Chadwick, blokzincir vizyoneri, mimarı ve geliştiricisi Michael Herman, güvenlik uzmanı olarak Sovrin'deki araştırma/geliştirme ve standartlaştırma çalışmalarını yöneten Mike Lodder davetli konuşma gerçekleştirdiler.

Çalıştayda ayrıca, Michael Herman’ın “Kurumsal Mimarlar ve Geliştiriciler için Dijital Tanımlayıcı ve Kimlik Bilgilerinin Kullanımı Başlangıç Eğitimi” ve Mike Lodder’ın “Hyperledger Indy ve Aries ile Doğrulanabilir Referans Bilgileri Geliştirme Eğitimi” eğitimlerinin yanısıra Ethereum akıllı kontrat tabanlı uygulama geliştirme ve Hyperledger Fabric konularında uygulamalı eğitimler verildi.

Çalıştayda, üç ayrı seans ile akademik çalışmalar, eğitimler ve sektörden önemli konuşmalar eş zamanlı gerçekleştirildi. Ayrıca, katılımcılar İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı fuaye alanında kurulan firma standlarını ziyaret ederek bilgi alma imkanı buldu.

Fotoğraflar

27.09.2019